Dilema seorang hamba
5:57 AM | Author: matgeo

Setiap manusia yang bergelar hamba tidak lari daripada kelemhan. hidup yang penuh dugaan ini memerlukan petunjuk dan hidayah dariNya bagi menyuluh jalan kehidupan yang berliku-liku terutama dalam saat kelam hidupnya. so, marilah kita sama2 blajar dan amalkan solat istikarah ini bagi membantu kita memilih jaaln yang terbaik.

Kata Jabir bin Abdullah: Rasulullah s.a.w. mengajar kami beristikharah dalam semua pekerjaan seperti baginda mengajar kami satu surah dari Al-Quran, sabdanya: "Apabila seseorang kamu mempunyai rancangan untuk melakukan sesuatu hendaklah dia melakukan solat sunat dua rakaat, kemudian bacalah doa ini:"Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahu segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini (sebutkan..) adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya da seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini (sebutkan..) mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya".

(sebutkan urusan yang dimaksudkan di tempat yang bertitik).


Tidak akan menyesal sesiapa yang bertanyakan penciptanya dan berbincang dengan orang-orang mukmin kemudian berhati-hati dalam menangani persoalannya.
Allah telah berfirman:


"Dan berbincanglah dengan mereka (para sahabat) dalam urusan itu (peperangan, ekonomi, politik dll). Apabila kamu telah membulatkan tekad, bertawakallah kepada Allah".

ni aku ambil kat internet je. jadi kalau ada salah ke tolong infom ye. Pastu ada gak link ngan ceramah dr. asri

http://www.youtube.com/watch?v=p_gMMAn3Q4I&feature=related

semoga ianya membawa kebaikan untuk semua orang, terutama untuk diriku ini.

|
This entry was posted on 5:57 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

On March 14, 2009 at 8:30 AM , YaNNa'87 said...

hmm..sape la insan bertuah 2???

 
On March 16, 2009 at 7:34 AM , geo_life said...

haha..entahle..masih mencari..still a long way to go