Calon SPM dihad ambil 10 subjek
2:33 AM | Author: matgeo
SEREMBAN 28 Mei – Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kerajaan telah memutuskan calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mulai tahun depan tidak lagi boleh mengambil lebih daripada 10 mata pelajaran.

Menurut Timbalan Perdana Menteri, perbincangan mengenainya telah dibuat di peringkat Kementerian Pelajaran dan keputusan itu juga sekali gus membawa perubahan dalam sistem penggredan mata pelajaran.

‘‘Kita akan mengehadkan 10 subjek sahaja untuk peperiksaan SPM pada tahun 2010 dan kementerian perlu membuat beberapa perubahan dalam penggredannya,” ujarnya.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran memberitahu, berdasarkan keadaan semasa, jumlah pelajar yang mengambil lebih 10 subjek pada peperiksaan SPM tahun lalu cuma 48,000 berbanding 500,000 yang mendudukinya seluruh negara.

‘‘Cuma 10 peratus yang mengambil lebih 10 subjek. Kita percaya dengan perubahan ini, 90 peratus pelajar yang kekal dalam 10 subjek atau kurang akan memperlihatkan angka yang sama tahun ini.

‘‘Perkembangan ini sudah tentulah memberikan impak positif dalam kaedah pengajaran guru di sekolah kerana mereka boleh menumpukan khusus kepada 10 subjek berkenaan.

‘‘Selain itu ia juga mengurangkan kos kepada ibu bapa yang terpaksa menghantar anak mengikuti kelas tuisyen kerana pengajaran dalam subjek pilihan tidak dibuat secara konsisten di sekolah,” kata beliau.

Muhyiddin juga menjelaskan, ketika ini kekemasan pelaksanaan peperiksaan 10 subjek dalam SPM itu sedang diperincikan oleh pegawai di kementerian berkenaan.

‘‘Memang sistem penggredan akan berlaku perubahan dan kita akan melihat kemungkinan pelajar mendapat A+, A atau A- atau B+, B mahupun B- bertambah ramai.

‘‘Ini akan diperhalusi kerana ia juga akan melihat kaedah terbaik dalam pemberian biasiswa kepada pelajar yang cemerlang dalam subjek terbabit. Ia akan dilakukan dengan sebaik mungkin,” kata beliau.

Semalam Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong berkata, sekumpulan ahli akademik dan profesional telah memulakan kajian terhadap cadangan kerajaan untuk mengehadkan jumlah subjek yang boleh diambil pelajar dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Antara aspek yang dikaji ialah perbandingan tahap kecemerlangan pelajar termasuk mengkaji apakah pelajar yang memperoleh 21A itu cemerlang, tetapi mereka yang skor A dalam semua sembilan mata pelajaran yang diambil tidak cemerlang.

Dalam kajian yang dibuat itu juga, kementerian tersebut ingin mendapatkan kepastian tujuan sebenar pelajar berkenaan mengambil lebih daripada 10 subjek dan rasionalnya mengambil subjek bertindih dan skor A.....-dipetik daripada utusan malaysia

hmm..perlukah dihadkan pengambilan subjek..adakah kerana telah menjadi trend bagi pelajar2 untuk mengambil sebanyak mungkin subjek dalam exam...sehingga ramai mementingkan kuantiti daripada kualiti..atau sekadar untuk dijadikan alasan tak perform sebab ambik paper terlalu banyak...

Dulu aku ambik 10 pun da rasa banyak sangat dah...da banyak hilang nikmat hidup sebagai remaja ...tapi takleh la kan nak compare ngan aku yang agak malas ni..

ok lah..kepada adik2 blajar la rajin2..biar dapat masuk univ cam abang hehe..

Pokok?
8:15 PM | Author: matgeo
Antara benda yang paling best dalam hidup adalah bila menerima hadiah..especially dari seorang yg kita care..tapi kalau orang tu kita tak care pun takpe, as long as dia ingat kat kita..it make us feel appreciated..betul tak..
well i got something this morning..a painting attached with some words..
by da way, aku dulu memang suka melukis..ingat lagi masa kat matrik dulu aku lukis kartun untuk program hari kerjaya..

anyhow, here's the painting:


well i'm not a truly artistic person to appreciate such work...but i like to comment things..n when i commnent things..i usually look at the fact first

1.pokok ni takde daun
2.background dia warna hijau
3.pokok ni banyak dahan dan ranting
4.ada rumput je yang tumbuh sekeliling pokok tu
5. bentuk silara pokok ni bulat








ok..skarang ni baru la boleh aku letak pendapat aku yang mengarut ni...just to put some explanation towards this paintings..

hmm..pokok takde daun samada dah mati or prepare for winter..maybe the tree is predicting something bad n preparing for it to survive..it means it knows what best fot it, tak kisahlah orang kutuk macam mana pun..
Background warna hijau..hijau ni warna ketenangan..maybe its looking for some peace
Banyak dahan dan ranting means pokok ni pernah hidup subur dulu..n show its strong enough to handle the future
Ada rumput je..maybe pokok ni kesepian..tapi kurang2 ada rumput takde la kesepian sangat kot
Bentuk bulat..bagi aku ianya melambangkan kesempurnaan..

But still...among all creature, why must a tree? well only the painter know the true answer..

anyhow..thanks ye..n the words touch me alot..
maklumlah for someone yang dikatakan tidak menghargai sahabat seperti aku...tak sangka lak kata2 tu boleh keluar..
Bom jangka meletup
6:37 AM | Author: matgeo
haha..berita ni telah menjadi bahan kuliah lecterer aku tadi..
katanya manusia ni boleh dikategorikan kepada pasif, asertif dan agresif..
orang pasif ni selalu pendam perasaan..orang tanya tak nak kongsi..simpan je dalam hati...sedih, menangis sorang2..lama2 meletup dan jadilah macam kes dibawah




KUALA LUMPUR: Isteri kepada penceramah bebas, Akhil Hayy, Maizawati Zainal mengibaratkan dirinya seperti ‘bom jangka’ berhubung gosip suaminya dengan penyanyi berirama padang pasir, Waheeda.

Ketika ditemubual dalam rancangan Wanita Hari Ini (WHI) terbitan TV3 di sini, semalam, dia mengaku kini tidak mampu lagi menahan sabar hingga sanggup meluahkan ‘pemberontakannya’ melalui media dengan kemunculan pertama, Ahad lalu.

Maizawati menjelaskan bahawa kemunculannya di televisyen dan media cetak sebagai cara untuk menamatkan kekusutan yang berlaku.

“Tindakan saya membuat pengakuan di media bukan untuk memburukkan sesiapa, sebaliknya menutup semua cerita yang didengar dengan keputusan muktamad.

“Tidak perlu saya menjaja cerita peribadi kerana saya sudah membuat keputusan dan segalanya akan diputuskan di mahkamah nanti,” katanya yang belum menerima panggilan telefon daripada Akhil Hayy sejak Ahad lalu.

Dia berkata, kesabarannya mendengar pelbagai cerita kurang enak mengenai suami dan Waheeda dipendam sejak dua tahun lalu selepas tersebar gosip mereka keluar bersama, ditambah pula cerita pergi menonton wayang.

“Walaupun pelbagai cerita saya dengar, selagi tiada pengakuan daripada suami, saya anggap perkara itu tidak serius.

“Namun, lama-kelamaan ia menjadi semakin parah apatah lagi dengan cerita mereka sudah berkahwin. Saya hanya perhatikan dari jauh dan tidak menyimpan syak hingga suami memohon keizinan untuk mengahwini penyanyi berkenaan,” katanya.

Maizawati berkata, sepatutnya isu rumah tangga mereka tidak perlu diperbesarkan kerana dia membuat keputusan mengundur diri dan mengizinkan Akhil berkahwin dengan penyanyi itu.

“Saya sudah memberikan lampu hijau untuk suami memperisterikan wanita itu dan keputusan sudah dibuat pada Februari lalu.

“Namun, sehingga kini masih tidak ada jawapan kerana selepas kami berbincang mengenai perkara itu, suami saya tidak memberi kata putus, sebaliknya mengatakan untuk berbincang dengan penyanyi berkenaan,” katanya.

Maizawati menjelaskan dia tidak perlu bersemuka dengan Waheeda kerana menganggap ia hanya akan memanjangkan lagi cerita.

“Buat apa saya nak bersemuka dengan dia? Kalau nak berbincang, sepatutnya dia datang berjumpa saya sejak pertama kali gosip mereka disiarkan dan meminta maaf serta jelaskan perkara sebenar kerana dia dikaitkan dengan suami orang.

“Mengapa baru sekarang dia katakan macam-macam seolah-olah saya yang timbulkan masalah,” katanya.

Sebagai orang yang beragama, kata wanita beranak enam itu, Waheeda sepatutnya tahu batas pergaulan mereka, terutama dengan menjalin persahabatan dengan suami orang.

“Dia berkawan dengan suami saya dan sebagai seorang perempuan dia patut tahu bagaimana membawa diri tatkala berdamping dengan suami orang,” katanya.

Maizawati bagaimanapun bersimpati dengan nasib menimpa suaminya kerana berikutan isu perpisahan itu, imejnya yang terkenal dengan jolokan Ustaz Rock tercalar.

“Saya kasihan dengan suami saya kerana dia tersepit. Namun, saya tekad membuat keputusan berpisah kerana ia jalan terbaik untuk semua pihak dan meyakinkan diri perpisahan bukan bererti permusuhan buat kami,” katanya. (dipetik daripada my metro)


aku petik berita ni bukanlah niat nak mendedahkan kes rumah tangga orang..just for us to take some lesson..hope takde yg tersinggung k

hmm..susah betul kawen ngan artis ni ek...tak kira la lelaki or perempuan..benda kecik pun boleh jadi besar...kesian, da ada anak sampai 6 orang last2 menuju ke penceraian..

by da way, kita digalakkan bersikap assertif..luahkan perasaan dan kerisauan dengan cara yang baik..jangan tunggu lama2..

takpelah..ambil la pengajaran..kalau nak kawen ngan artis pikir la masak2..wanita dikahwini kerana agama, rupa, harta dan keturunan..bagi aku takpelah tak popular pun..

Program ini telah diadakan di Hotel Istana KL..bagus la sebab aku rasa da lama tak kluar KL, especially kawasan Bukit Bintang. Ini merupakan kali pertama pelajar undergraduate dilibatkan dalam program ini.. ianya sebagai pendedahan tentang industri perlombongan di malaysia..sebanyak 3 buah universiti yang mempunyai program geologi menghantar wakil iaitu UKM, UM dan UMS.


peserta:
affan,lin,farhana, farah,akma, me, amir, arai n
raqib(photographer)









kitorang diberikan talk pasal organisation ni, then pasal peluang kerjaya n lastly pasal tugasan geologist dalam JMG (jabatan mineral dan geosains)


hmm..memang banyak yg best...
makanan of course..
then dapat jumpe balik ngan 3 orang budak2 matrik kedah..
talk tu memang cukup informatif














Bergambar bersama timbalan menteri sumber asli dan alam sekitar- Yb Tan Sri Joseph Kurup

haha..dapat gambar camni pun jadilah













sesiapa yang berminat pasal industri mining kat malaysia bolehlah dapatkan maklumat di
http://www.mcom.com.my/index.html

konklusinya bidang perlombongan akan semakin hangat selepas ini..aku pun da mula tertarik nak join bidang ni..tapi camnepun, my focus still in petroleum for now..tgklah camne nanti
Counter-Strike
7:40 AM | Author: matgeo
Hari ni memang agak membosankan selepas interview aku dipostpone kan..sempat tengok dua movie, jalan2 sekitar ukm n yg paling lama...main game

Antara game feveret aku dari form one sampai skarang adalah counterstrike...kalau ada sesape yg tak penah dengar game ni, aku rasa korang memang anti game la kot..
walaupun aku ada gak bagitau orang, main game adalah one of the most wasteful thing..sometimes, it is not so bad afterall...dulu masa aku jaga cyber cafe, nilah game yg paling yg banyak aku main slain half life dan starcraft..


walaupun game ni aku kira da taraf klasik,but still intresting to me
















Atleast boleh la kenal senjata2..plan strategi..n i think boleh jadikan kita lebih alert..
my favorite map: dedust 1 n 2, militia dan train

camnepun..main game berpada2, coz dunia realiti lebih menarik daripada dalam game...just dont waste your life in it
ULAR
1:59 AM | Author: matgeo
Aku rasa kurang2 korang mesti penah jumpe ular kat mana2..paling koman pun dalam zoo.
so, apa itu ular? ular ialah reptilia bersisik, panjang dan tidak berkaki.
Terdapat 141 spiesis ular di malaysia..tapi hanya 37 spiesis yang berbisa iaitu 16 speisis ular darat manakala 21 spiesis ular laut.
Oleh sebab masa camping or field work kita lazim bertemu ngan ular, so maybe kita boleh share sikit pasal ular dalam post ni..

Panduan dalam gambar ni boleh digunakan untuk mengetahui jenis ular berdasarkan corak patukan..
perhatikan kedudukan dan bentuk taring















Next, marilah kita berkenalan dengan ular berbisa yang lazim ditemui di Malaysia:

Ular kapak/viper
-kepala bentuk cam segitiga
-ada warna hijau, koko
-hematotoxic..toksik kepada darah
-mengakibatkan pendarahan pada rongga badan
-lazim di kawasan penanaman, ladang getah dan hutan rendah..bahagian utara semenanjung



Ular Tedung/ Cobra
-warna hitam
-tanda hitam dan putih pada tengkuk
-neurotoxic-toksik kepada saraf

*king cobra-ular berbisa paling besar didunia






Ular katam/krait
-jalur berulang ulang
-bergerak perlahan
-neurotoxic
-lazim ditemui di bahagian pantai dan sungai







Ular matahari/coral snake
-berwarna warni
-kecil
-neurotoxic
-kawasan hutan
-"red to yellow, killer fellow..red to black, friend of jack"











Ular laut
-bentuk ekor yang leper
-semua ular laut adalah berbisa
-patukan tidak mengakibatkan rasa sakit
-mengakibatkan pereputan otot.air kencing bertukar kepada warna hitam
-of course mostly jumpe kat laut






kalau jumpe ular kat mana-mana jangan la bajet berani pi kacau dia..berundur dan ikut jalan lain..kalau dia kejar gak, campak la baju or benda lain.

Kalau kena patuk gak, jangan cemas dan jangan bergerak..jangan sedut racun or kerat bahagian yg kena patuk..tourniquet atau ikatan tak perlu untuk ular hematotoxic..
Sebolehnya kenalpasti ular tersebut...kalau tak kenal, jangan basuh luka bagi membolehkan ular dikenalpasti menggunakan bisa yang ditinggalkan

akhirnya, dapatkan rawatan di hospital


Ular sawa ni tak berbisa..tapi pastikan jangan eksyen lebih daripada yang sepatutnya..
















Aku daripada kecik dah banyak encounter ular sebab aku suka jalan2 dalam semak..penah gak jumpe bawah jambatan dan dalam buluh..alhamdulillah tak pernah lg benda buruk berlaku.

kalau nak mengenali lebih lanjut berkenaan ular, bolehlah lawat ke zoo..hope this article give us some useful knowledge..thanks 4 reading
Ada Band- Pemain Cinta
12:57 AM | Author: matgeo
Lagu ni telah menjadi lagu tema aku sejak beberapa minggu ni..
of course aku jugak meminati lagu surga cinta dan kerna wanita..
anyhow, marilah kita hayati bersama..


Pemain Cinta - Ada Band

Intro: Am C F
Am C F G
Am C F
Am C F E

Am G F
Tak habis pikir ku jadinya
Am G F G
Kau bisa membuatku cinta padamu
Am G F
Meskipun tlah berulang kali
Am G E
Kau begitu asyik mendua

Am C F Am C F G
Sudah cukup saja, sikapi kegilaanmu
Am C F Am C E
Sebelum sukmaku, kau cabik dan perih

Reff :

Am Em F C
Wahai dirimu pemain cinta
F C E
Penikmat nafsu dunia
Am Em F C
Walau dirimu begitu indah
F C E
Maaf kau tak pantas bagiku

Am C F Am C F E

Am G F
Direlung kalbu yang terdalam
Am G F G
Getaran asmara masih tersisa
Am G F
Memang dalam bermain cinta
Am G E
Kadang kau terlihat sempurna

Am C F Am C F G
Eloknya parasmu rabunkan mata batinku
Am C F Am C E
Ku harus berpaling meski kau memohon

Back to Reff

Bridge :

F C
Apa yang kau dambakan
E Am
Dalam duniamu yang sungguh palsu
F C
Terpikirkah olehmu
E
Untuk dapatkan cinta yang sejati

Interlude : A F C F C E 2x

Back to reff 2x

End: Am C F G 2x

Translation: bisa-boleh, pantas-layak, sukmaku-jiwaku, cabik-carik, perih-sakiti,
direlung-didasar, kalbu-hati, dambakan-harapkan (mengikut kefahaman penulis)


enjoy...

GEMPA BUMI DI MEKAH
11:20 PM | Author: matgeo

Hari ni diberitakan telah berlaku gempa bumi di mekah..marilah kita bersama ikuti petikan akhbar berikut:

RIYADH - Perkhidmatan pemantau gempa bumi Arab Saudi menggesa penduduk di beberapa buah kampung di barat negara itu berpindah selepas gegaran berukuran 5.39 pada skala Richter dikesan berlaku.

Pusat Gempa Bumi dan Gunung Berapi Kebangsaan Arab Saudi menyatakan dalam satu kenyataan bahawa satu gempa bumi yang berlaku menjelang Subuh itu tidak menyebabkan kerosakan, kematian atau kecederaan.

Bagaimanapun, kenyataan yang dikeluarkan semalam meminta penduduk di lima buah kampung di barat kota Mekah supaya berlindung di khemah-khemah perlindungan yang dibina oleh pihak berkuasa.

Pihak berkuasa turut mengedarkan topeng perubatan selepas orang ramai membuat aduan mengenai bau yang tidak menyenangkan akibat gempa bumi itu.

Sebelum ini, gempa bumi berukuran 4.9 pada skala Richter turut dikesan berlaku di kawasan sama. - AP

memandangkan mekah ni tempat suci orang islam maka bermacam2lah crita yg timbul..nak kiamat la..tambah lak perihal bau yang tidak menyenangkan itu..

Camnepun mari kita tinjau dari perspektif geologi


mekah terletak dalam plat arab yg secara umumnya bergerak kearah timur laut..terdapat sempadan mencapah iaitu di laut merah dan sempadan menumpu yang membentuk pergunungan zagros di Iran di sebelah timur

Gempa bumi lazim terjadi di sempadan menyisi (hijau) dan sempadan menumpu (ungu)

entahle..aku nak komen lebih2 pun bukan terer sangat..kang bg ajaran sesat lak..



hmm...apa pendapat korang?

XPDC GUNUNG STONG
6:32 AM | Author: matgeo
Xpdc ni bukan sekadar perjalanan fizikal bagi aku..namun, ianya lebih kepada perjalanan emosi dan perasaan...
program ini merupakan kali terakhir aku berpeluang menatap wajah, berkongsi susah senang..suka duka.. bersama dengan sebahagian sahabat2 geologi sepertimana yang telah biasa kami lakukan sejak tiga tahun yang lalu...

Baik..Inilah coretan kisah kami di gunung stong:

breakfast di bandaraya Dabong..














memulakan perjalanan memasuki gua

-semak2 yang baru diclearkan camni memang banyak kerengga..so, watch out..













terpakse menyurut n merangkak untuk melalui lubang ni..tulah, aku pun pelik camne la man boleh lepas..


















Di muka Gua Keris..siap jumpe kulit siput lagi kat bawah tu











Bersiap2 untuk mendaki..nampak tak air terjun kat belakang tu..di pucak air terjun tu la kem kitorang


masa ni tengah agih makanan untuk setiap grup.nak sampai kat kaki gunung kitorang kena naik van








Grup 1..man n the geng

man, kodi,shahril,wani, athi, atilia, k.bai, syafik..
2 org lg x dpt dikenalpasti















huhu..beg berlebihan muatan sampai ada yg putus tali..camnepun gitar mesti dibawa bersama












wah..berbaloi lalu jalan ni...memang aku respek ah orang len yg bawak beg besar2













Dah sampai kem pening kepala nak masak apa..
takpe chef laila n chef tangkas ada











tengah gotong royong memasak..













n this one..kalah candle light dinner..

makan dalam kesejukan malam, bunyi air terjun, kongsi makanan ramai2...just nice










di puncak air terjun bersama hasan sewaktu matahari masih berselimutkan kabus..


rasa macam dalam citer raja monyet tu...duduk lepak atas awan..








Pendakian ke gunung stong pada hari kedua

tengah berehat n minum air..
air sungai dah sedap..air sunquick lg la sedap










Di puncak gunung Stong...

Afan, memang penghibur sejati











jungle trekking ke air terjun pada hari ketiga..

pakai jaket keselamatan tu..memang slamat lah











amboi..hepinya masuk gambar..

camnepun, ni antara sebab aku suka tangkap gambar..kamera mampu mengubah ekspresi muka seseorang dengan sekelip mata..
yang tak penah2 nak tegur pun tetiba je nak bebaik ngan kita












jejaka geologi yang sasa2

lokman, amir, tangkas, man, shahril











semangat tolong menolong merupakan budaya yang hidup subur dikalangan pelajar2 geologi

laila..antara budak2 geo yg first aku kenal..
Satu kuliah kat matrik..tak sangka blajar ngan kau lg ek smpai skarang















melalui 'gua' granit

hmm..yg depan tu aku tak ingat nama..tapi khabarnye slalu main futsal ngan girls2 geo.
camnepun, yg melemparkan senyuman teramat manis sebelahnya tu cik O.P...







akhirnya sampai..bukak la bekal nasi goreng tu

khabarnya ada orang tak puas hati coz aku pass kotak nasi tu mintak diorang tolong bawak..
bajet injured la..tgk2 nak ngorat pompuan..haha

sorry la..lutut aku memang sakit, tapi itu x menghalang aku nak tgur kawan2 aku kan..especially budak2 bukan geo yg beria2 nak ikut xpdc ni..



pakailah jaket..bak kata member geologi lama aku, saudara hanif
"dont take unnecessary risk"











wah..hensem2 budak geologi...

3 tahun berjalan2 dan mengembara ke sepelusuk semenanjung telah mematangkan banyak budak2 geo..macam2 pengalaman ada...









tengah kemas kawasan camping..setiap sampah yang dibawak naik hendaklah dibawa turun

tapi aku still musykil, takleh ke bakar je sampah tu..any explanation?









berkumpul sebelum bertolak pulang..sesi bergambar n penyampaian sijil

thanx to altitude yg handle xpdc ni..boleh la contact diorang

http://altitude2u.multiply.com/
(promote sikit)







wah..lega akhirnya da sampai bawah..

peluh..jus sampah..smua ada
sampai2 bawah tu lega dapat mandi
















ketua rombongan menyampaikan syarahannya

gadis2 ngan aksi poyo kat blakang-
wani cirit, laila, wani UO, sarad, atilia









sesi sharing is caring..
jangan la sedih sangat weih..











emm..ada gak peserta len dah upload gak gambar dalam blog diorang blh lah bukak blog cik yana
http://fitnunnisak87.blogspot.com/2009/05/expedisi-gunung-stong.html

thanks kepada organizer n semua yg terlibat...budak2 geo yg tak folow xpdc ni tanpa sebab yg munasabah aku rasa mmg rugi la..

anyhow,kepada semua sahabat2, walaupun hanya 3 tahun bersama...kenanglah pengalaman kita bersama..biarlah ia memberi erti untuk selamanya..maafla kalau aku ada tnampak cam sombong atau membuat muka cam takde perasaan..

seperti biasa aku akhiri dengan kata2 berikut:

meeting you was fate, becoming ur friend was choice, but seperated from you was completely out of my control...nice to know you all
MALAM TAUTAN SAINTIS MUDA (MTSM)
5:25 AM | Author: matgeo
MTSM ni kiranya macam dinner untuk budak2 FST la...first year buat kat Danau ukm, 2nd year kat Kagumas bangi n 3rd year pun kat kagumas....


masa first year bersama2 senior














masa second year..bersama junior










3rd year takde gambar lg....sesape ada gambar tak? please kindly inform me k..

cuma kalau boleh aku nak komen sikit pasal beberapa perkara:

Participitation-kebanyakan pelajar cemerlang melayu kurang berminat untuk hadir. masa kat kagumas, yg naik bas ngan aku 2 orang je melayu..
Makanan- hmm..makanan kurang mencukupi..ok la, bayar rm 10 je..but for a night of appreciation for our performance, it should be better
Ceramah-entahle..rasa cam tak sesuai lak ada ceramah masa dinner..n aku rasa appearance penceramah masa tahun ni agak tak sesuai..tetiba aku rasa macam tengah dengar ceramah pas pulak
Kemudahan-well, nak smayang susah..i think the organizer should think ahead about the problem..

This is how i see the situation..hope something could be done after this..
anyhow, thanx 4 the programe.. i always look forward to attend this dinner..
PENCURI??
7:26 PM | Author: matgeo
hmm..misteri sungguh.. pagi tadi dalam pukul 7.30 aku tidur la lepas smyang subuh... lampu still terpasang dan aku tak kunci pintu... tiba2 aku tersedar ada budak mana ntah masuk bilik aku..mula2 aku ingat member zaidi yang datang nak ambik kunci.. tapi tiba2 dia blah camtu je bila aku tanya datang watpe... aku pun mamai lg masa tu, so aku pun takde la kejar mamat tu... aku check2 takde apa2 yg hilang.. so, aku meneruskan hidup tanpa rasa curiga berlebihan

tapi baru je dalam kul 10 pg tadi member zaidi datang ambik kunci ngan aku...lain pulak mukanya dari mamat yg datang pagi tadi... so persoalannya kini siapakah jejaka itu??











hmm..tadi aku tak suspek apa2 la sebab dia pakai smart je, muka pun macam hensem..
pastu takkan la nak mencuri pukul 7.30pg...
ai..kalau betul la aku tau dia nak mencuri tadi memang aku blasah sampai hilang kehensemannya

Takpe..moral of the story:
-jangan lupa kunci bilik walaupun kita ada dalam bilik
-buang paradigma orang tak hensem dan selekeh je boleh jadi pencuri
-berkenalanlah dengan jiran dan member kepada jiran kita
-cubaan sebegini mengajar kita..so, hargailah ia
BADMINTON
8:54 AM | Author: matgeo
Tak sangka ada gak orang mintak aku update blog ni...walaupun dengan hanya nada bergurau, tapi aku menerima permintaan itu dengan penuh rasa terharu haha...
yelah, takde orang komen..rasanya takde orang baca la kot..lagipun, aku rasa blog ni takde la laku sangat...takde bahan kontroversi, just skadar tempat untuk mereka2 di luar sana kenal sikit2 sape la che ahmad ni..

Takpelah...so hari ni aku nak citer pasal antara hobi aku kat ukm iaitu main badminton

walaupun kadang2 pukul shuttle pun tak kena, tapi itu tak menghalang aku untuk menikmati sukan ni..antara sebab aku men badminton adalah:
- menegenali budak2 uo dan ukm, samada yg main badminton mahupun yg lalu lalang
- release tension dan menyihatkan tubuh badan
- tak penah injured teruk masa main

Bagi aku court badminton ni antara tempat paling best untuk melepak petang2











aku start main masa first year lg n aku biasa main kat depan blok A UO..tapi skarang da takde pluang nak main dah...member2 ramai da balik..
anyhow, harap2 nanti boley main lg.. somewhere, sometime, somehow..