XPDC GUNUNG STONG
6:32 AM | Author: matgeo
Xpdc ni bukan sekadar perjalanan fizikal bagi aku..namun, ianya lebih kepada perjalanan emosi dan perasaan...
program ini merupakan kali terakhir aku berpeluang menatap wajah, berkongsi susah senang..suka duka.. bersama dengan sebahagian sahabat2 geologi sepertimana yang telah biasa kami lakukan sejak tiga tahun yang lalu...

Baik..Inilah coretan kisah kami di gunung stong:

breakfast di bandaraya Dabong..














memulakan perjalanan memasuki gua

-semak2 yang baru diclearkan camni memang banyak kerengga..so, watch out..













terpakse menyurut n merangkak untuk melalui lubang ni..tulah, aku pun pelik camne la man boleh lepas..


















Di muka Gua Keris..siap jumpe kulit siput lagi kat bawah tu











Bersiap2 untuk mendaki..nampak tak air terjun kat belakang tu..di pucak air terjun tu la kem kitorang


masa ni tengah agih makanan untuk setiap grup.nak sampai kat kaki gunung kitorang kena naik van








Grup 1..man n the geng

man, kodi,shahril,wani, athi, atilia, k.bai, syafik..
2 org lg x dpt dikenalpasti















huhu..beg berlebihan muatan sampai ada yg putus tali..camnepun gitar mesti dibawa bersama












wah..berbaloi lalu jalan ni...memang aku respek ah orang len yg bawak beg besar2













Dah sampai kem pening kepala nak masak apa..
takpe chef laila n chef tangkas ada











tengah gotong royong memasak..













n this one..kalah candle light dinner..

makan dalam kesejukan malam, bunyi air terjun, kongsi makanan ramai2...just nice










di puncak air terjun bersama hasan sewaktu matahari masih berselimutkan kabus..


rasa macam dalam citer raja monyet tu...duduk lepak atas awan..








Pendakian ke gunung stong pada hari kedua

tengah berehat n minum air..
air sungai dah sedap..air sunquick lg la sedap










Di puncak gunung Stong...

Afan, memang penghibur sejati











jungle trekking ke air terjun pada hari ketiga..

pakai jaket keselamatan tu..memang slamat lah











amboi..hepinya masuk gambar..

camnepun, ni antara sebab aku suka tangkap gambar..kamera mampu mengubah ekspresi muka seseorang dengan sekelip mata..
yang tak penah2 nak tegur pun tetiba je nak bebaik ngan kita












jejaka geologi yang sasa2

lokman, amir, tangkas, man, shahril











semangat tolong menolong merupakan budaya yang hidup subur dikalangan pelajar2 geologi

laila..antara budak2 geo yg first aku kenal..
Satu kuliah kat matrik..tak sangka blajar ngan kau lg ek smpai skarang















melalui 'gua' granit

hmm..yg depan tu aku tak ingat nama..tapi khabarnye slalu main futsal ngan girls2 geo.
camnepun, yg melemparkan senyuman teramat manis sebelahnya tu cik O.P...







akhirnya sampai..bukak la bekal nasi goreng tu

khabarnya ada orang tak puas hati coz aku pass kotak nasi tu mintak diorang tolong bawak..
bajet injured la..tgk2 nak ngorat pompuan..haha

sorry la..lutut aku memang sakit, tapi itu x menghalang aku nak tgur kawan2 aku kan..especially budak2 bukan geo yg beria2 nak ikut xpdc ni..



pakailah jaket..bak kata member geologi lama aku, saudara hanif
"dont take unnecessary risk"











wah..hensem2 budak geologi...

3 tahun berjalan2 dan mengembara ke sepelusuk semenanjung telah mematangkan banyak budak2 geo..macam2 pengalaman ada...









tengah kemas kawasan camping..setiap sampah yang dibawak naik hendaklah dibawa turun

tapi aku still musykil, takleh ke bakar je sampah tu..any explanation?









berkumpul sebelum bertolak pulang..sesi bergambar n penyampaian sijil

thanx to altitude yg handle xpdc ni..boleh la contact diorang

http://altitude2u.multiply.com/
(promote sikit)







wah..lega akhirnya da sampai bawah..

peluh..jus sampah..smua ada
sampai2 bawah tu lega dapat mandi
















ketua rombongan menyampaikan syarahannya

gadis2 ngan aksi poyo kat blakang-
wani cirit, laila, wani UO, sarad, atilia









sesi sharing is caring..
jangan la sedih sangat weih..











emm..ada gak peserta len dah upload gak gambar dalam blog diorang blh lah bukak blog cik yana
http://fitnunnisak87.blogspot.com/2009/05/expedisi-gunung-stong.html

thanks kepada organizer n semua yg terlibat...budak2 geo yg tak folow xpdc ni tanpa sebab yg munasabah aku rasa mmg rugi la..

anyhow,kepada semua sahabat2, walaupun hanya 3 tahun bersama...kenanglah pengalaman kita bersama..biarlah ia memberi erti untuk selamanya..maafla kalau aku ada tnampak cam sombong atau membuat muka cam takde perasaan..

seperti biasa aku akhiri dengan kata2 berikut:

meeting you was fate, becoming ur friend was choice, but seperated from you was completely out of my control...nice to know you all
This entry was posted on 6:32 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

23 comments:

On May 19, 2009 at 10:32 AM , ChaiDaN said...

wah...cepat sungguh mengupdate blog ye..hahahaha

bgs2....

 
On May 19, 2009 at 2:43 PM , lokman@keme said...

salam.
trima kaseh kpd che ahmad n semua senior2 geologi dari kami dak 1st year
3 ari brsama korang pon dah byk memori,apatah lg korg yg dah bsame2 3 tahun tempuhi macam2 kan..
semoga berjaye slalu.
jgn sedih2 sangat.
org cakap
"dont CRY because its over,but SMILE because it happens":D

 
On May 19, 2009 at 9:18 PM , YaNNa'87 said...

waa..siap promote blog sy skali.bgus2!!

 
On May 20, 2009 at 5:44 AM , geo_life said...

chaidan-
hehe..biasa..smgat geologi

keme-
sama2..thanks sebab join..
korang ni mudah masuk ngan kitorang n rajin a masa program..mmg patut dipuji

yanna-
tulah..gambar2 kat blog awak come lg retek..kena la promote huhu

 
On May 20, 2009 at 5:53 AM , YaNNa'87 said...

nk msuk dlm blog, mestila kna ltak gmbr comey2..hehe

 
On May 20, 2009 at 4:54 PM , geo_life said...

hehe..betul tu..tapi nak wat camne, saya tak comey srupo awak haha

 
On May 20, 2009 at 5:07 PM , YaNNa'87 said...

klu awk comey pelik la plop..wakaka

 
On May 20, 2009 at 5:23 PM , geo_life said...

haha..takpo zaman muda2 mulo ore kata saya cute..hehe

 
On May 20, 2009 at 6:44 PM , YaNNa'87 said...

perasan la plop..2 zmn muda..skrg dh tua..wakaka

 
On May 21, 2009 at 4:18 AM , zaidi said...

Che Mat ..... Kenangan Terindah .... Wa Respect lu lah mat.....

 
On May 21, 2009 at 5:19 AM , geo_life said...

yana-
takpo..doh tua lebih kot lain pulak hehe

zaidi-
setiap sesuatu ada keindahan..carilah ia dan hargailah ia..nescaya kita akan lebih bahagia

 
On May 22, 2009 at 12:27 PM , Saleza said...

mat, maila sini ,..plan nak camping kat switzerland nih,..bawak mok skali

 
On May 22, 2009 at 6:49 PM , geo_life said...

k. ja..nak jugak gi...tapi mok kata tokyoh mikir lagilah..nak gi jalan penang pun tokleh..kalu larat pun dia nak gi umrah dulu hehe

 
On May 22, 2009 at 11:41 PM , naza said...

ketua rombongan?? tak sesuai.. hehe..
Nway.. terima kasih atas sokongan..

nnt nak sume gamba eh.. utk kenang2an..

Nway all the best n may Allah bless you in every step u take..

 
On May 22, 2009 at 11:52 PM , geo_life said...

huhu..naza, terharu aku kau sudi singgah di blog ni hehe..thanx..kau pun gud luck..truskan kecemerlangan

 
On May 23, 2009 at 1:03 AM , didieadila said...

jejaka geologi yg sasa2...
p/s-man plg sasa kot...hahaha..
*sowie,juz drop by..=P*

 
On May 23, 2009 at 1:21 AM , geo_life said...

haha..adakah man terlebih sasa??
nyway, thanx 4 drop by n comment my humble blog dila

 
On May 23, 2009 at 12:06 PM , MZCW said...

Kalu mok tok leh mari tahun ni, marilah sore dulu.

 
On May 23, 2009 at 12:08 PM , MZCW said...

Mat, Ada terima ko message suruh cuci gambar untuk Da dengan Pok Cik Me?. Da dok asyik tanya pasal gambar tu.

 
On May 23, 2009 at 4:25 PM , geo_life said...

beyeh....nanti gambar tu ore try gi cuci..tapi gambar dari facebook tu macam tak clear sangat.
pasal nak gi derat tu,nantilah nak bincang ngan huda

 
On May 23, 2009 at 9:24 PM , YaNNa'87 said...

rezeki jgn ditolak c'mad...klu takut g sore, jom kita g dua..wakaka..

 
On May 24, 2009 at 1:24 AM , geo_life said...

haha...boleh la..gi hantar sapa airport jah

 
On October 5, 2010 at 6:34 AM , shock adrenaline said...

waaawww....
keren sangat tempat nya
daerah mana tuh? pengen bgt menapakkan kaki disana
salam kenal aja deh
aku fata, ank Mapala-Hukum Unsyiah Aceh...
LESTARI...!!!