ULAR
1:59 AM | Author: matgeo
Aku rasa kurang2 korang mesti penah jumpe ular kat mana2..paling koman pun dalam zoo.
so, apa itu ular? ular ialah reptilia bersisik, panjang dan tidak berkaki.
Terdapat 141 spiesis ular di malaysia..tapi hanya 37 spiesis yang berbisa iaitu 16 speisis ular darat manakala 21 spiesis ular laut.
Oleh sebab masa camping or field work kita lazim bertemu ngan ular, so maybe kita boleh share sikit pasal ular dalam post ni..

Panduan dalam gambar ni boleh digunakan untuk mengetahui jenis ular berdasarkan corak patukan..
perhatikan kedudukan dan bentuk taring















Next, marilah kita berkenalan dengan ular berbisa yang lazim ditemui di Malaysia:

Ular kapak/viper
-kepala bentuk cam segitiga
-ada warna hijau, koko
-hematotoxic..toksik kepada darah
-mengakibatkan pendarahan pada rongga badan
-lazim di kawasan penanaman, ladang getah dan hutan rendah..bahagian utara semenanjung



Ular Tedung/ Cobra
-warna hitam
-tanda hitam dan putih pada tengkuk
-neurotoxic-toksik kepada saraf

*king cobra-ular berbisa paling besar didunia






Ular katam/krait
-jalur berulang ulang
-bergerak perlahan
-neurotoxic
-lazim ditemui di bahagian pantai dan sungai







Ular matahari/coral snake
-berwarna warni
-kecil
-neurotoxic
-kawasan hutan
-"red to yellow, killer fellow..red to black, friend of jack"











Ular laut
-bentuk ekor yang leper
-semua ular laut adalah berbisa
-patukan tidak mengakibatkan rasa sakit
-mengakibatkan pereputan otot.air kencing bertukar kepada warna hitam
-of course mostly jumpe kat laut






kalau jumpe ular kat mana-mana jangan la bajet berani pi kacau dia..berundur dan ikut jalan lain..kalau dia kejar gak, campak la baju or benda lain.

Kalau kena patuk gak, jangan cemas dan jangan bergerak..jangan sedut racun or kerat bahagian yg kena patuk..tourniquet atau ikatan tak perlu untuk ular hematotoxic..
Sebolehnya kenalpasti ular tersebut...kalau tak kenal, jangan basuh luka bagi membolehkan ular dikenalpasti menggunakan bisa yang ditinggalkan

akhirnya, dapatkan rawatan di hospital


Ular sawa ni tak berbisa..tapi pastikan jangan eksyen lebih daripada yang sepatutnya..
















Aku daripada kecik dah banyak encounter ular sebab aku suka jalan2 dalam semak..penah gak jumpe bawah jambatan dan dalam buluh..alhamdulillah tak pernah lg benda buruk berlaku.

kalau nak mengenali lebih lanjut berkenaan ular, bolehlah lawat ke zoo..hope this article give us some useful knowledge..thanks 4 reading
This entry was posted on 1:59 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

14 comments:

On May 23, 2009 at 3:00 AM , YaNNa'87 said...

klu mimpi kna patuk ular pe mksudnya?hehehe

 
On May 23, 2009 at 3:05 AM , geo_life said...

haha...walaupun aku bukanlah ahli tafsir mimpi, tapi orang kata tak lama nak jumpe jodoh la tu..awat, ada pengalaman ke?

 
On May 23, 2009 at 3:06 AM , YaNNa'87 said...

lum lg..nk ready je..wakaka

 
On May 23, 2009 at 4:34 AM , iKa said...

t'ingin nk tgk black mamba.
=)

 
On May 23, 2009 at 4:44 AM , geo_life said...

oo..ular mulut hitam yg bentuk cam keranda tu..hmm..macam penah tengok je dalam tv..knapa, hensem ke ular tu?hehe

 
On May 23, 2009 at 5:03 AM , Puteh said...

ku tidak suke ular.
eee..

pernah lihat depan mata.
ular masuk uma.
ketika itu ku sendiri di uma.
terpaksa panggil bomba.
huu~

 
On May 23, 2009 at 5:15 AM , geo_life said...

ye ke..mesti cuak kan..hmm..camne leh masuk tu..

 
On May 23, 2009 at 5:22 AM , iKa said...

hahaha..
msti la blck mamba lgi ensem..
mulut dier tu..
skali bkk..
perhhh..
matgeo tu sonang jew die telan..
=p

 
On May 23, 2009 at 5:29 AM , geo_life said...

takpe..i dont think i'm delecious enough 4 da mamba..anyhow.sometimes i think snake r cute..maybe just like u hehe

 
On May 23, 2009 at 8:51 PM , Cik Zahora said...

salam ziarah. ngeee.. btw.. nice blog.. hehe..

 
On May 25, 2009 at 9:25 AM , aleena said...

euuuwww sngt geli+menakotkan ja tgk ular..

so terpakse la lelaju ke bwh bla tgk n3 nie..hee:P

 
On May 25, 2009 at 2:51 PM , geo_life said...

cik zahora-
thanks..hope to know you better

aleena-
hehe..kesian ular2 tu..sia2 je masuk blog ni..orang tak nak tengok

 
On May 28, 2009 at 12:56 AM , intan.dayana said...

gmbr yg dengan ular albinO tuh kat zOo negara kan..?kan..?kan..?

 
On May 28, 2009 at 1:23 AM , geo_life said...

eh..magicnye..camne intan tahu..huhu