TAMAN NEGARA MERAPOH
5:16 AM | Author: matgeo
Akhirnya aku telah menjejakkan kali ke taman negara beberapa hari yang lalu..lumpur dikasut pun masih belum sempat basuh lagi..anyhow, this is one of the most useful program i have joined. it's the combination of leadership, friendship, adventure and enviromental awareness.
Program anjuran i-cluB ini mendapat sponsor daripada General electric(GE), Perhilitan dan UKM.












lebih daripada sekadar bejalan-jalan, semasa kem ini aku menyedari peranan sebenar kita sebagai mahasiswa adalah menyumbang idea dan tenaga untuk menjaga alam sekitar dan membantu masyarakat luar.
Aku rasa cukup bertuah kerana terpilih dalam rombongan yang cukup unik ini. 2 orang urusetia, seorang pensyarah iaitu Dr. kalai dan 2 orang tutor iaitu kak a'an dan kak dilah. selebihnya peserta iaitu 2 orang lelaki dan hampir 20 orang perempuan.

Terdapat dua pintu masuk ke Taman negara sebenarnya. Selain laluan di Kuala Tahan yang terkenal terdapat juga pintu masuk di merapoh. Merapoh ni pun best gak, tetapi kurang dikenali oleh orang ramai.
So, apa yang istimewa di taman negara pintu merapoh ni?? banyak.. antaranya :
- terdapat 2 rintis yang mengandungi pokok2 berlabel
-Rintis gajah yang menjadi laluan gajah. rintis ni menuju ke Gua gajah. sepanjang jalan dapat jumpa banyak kesan laluan gajah dan tahi gajah.
-kolam pembiakan ikan kelah dan santuari ikan kelah
-kemudahan yang mencukupi untuk kem..ada chalet, campsite, dewan makan dan bilik seminar berhawa dingin
-padang dan tempat parking yang luas
-keselamatan terjaga oleh pegawai perhilitan
-bumbun untuk memerhatikan binatang pada waktu malam
-menara tinjau seraya
- ada 'roller coaster ride' using 4 whell drive
-kalau nak daki gunung tahan, lalu pintu merapoh ni lagi dekat berbanding dari Kuala Tahan
-ada sungai tepi tempat penginapan. sesuai untuk mandi manda
-kalau dibandingkan antara kuala tahan dan merapoh, penginapan di merapoh jauh lebih murah.

Tempat tidur..nyamuk takde..mampu tidur dengan nyenyaknye


















Depan dewan makan..sebelum bertolak..tengah semangat ni













Rintis gajah..one of the best jungle trekking trail.












Terdapat berbagai aktiviti menarik yang boleh dibuat. cuma kat sini aku share apa yang kitorang sempat buat sepanjang kami di Taman Negara Merapoh ni :


canopy walk..bergambar bersama uncle2 dari gunung tahan













wa..bestnye air kat sini...patut la ni antara kawasan yang masih ada ikan kelah kat malaysia ni..special tribute to mun, my official photographer for the programe..nice picture



















Berjiwang sambil melihat pemandangan indah dari menara seraya..boley tengok sampai gunung tahan









nama gua gajah ni diambil sempena arca berbentuk gajah ni..cam real la...
Batu kapur ni termasuk dalam formasi Gua Musang rasanya.. dan aku jumpe beberapa bukti menunjukkan kewujudan fosil dan coral kat gua ni...very intresting








antara peserta..mostly student2 master













Bersama brader pijo menjamu ikan kelah













Kat bangunan Bumbun..kawasan untuk melihat binatang2 liar terutama pada waktu malam













Bersama tourist guide yang sporting dan boleh diharap. terima kasih banyak-banyak atas ilmu yang dicurahkan










ok..nilah peserta2 program..yang benda kat depan tu menara yang dicipta oleh setiap grup..yg bestnye, sepanjang program kami work as a team..walaupun ada berbagai kaum

group A













group B












Ok..ni lak antara best aktiviti iaitu 'melabel pokok'
kitorang akan label pokok-pokok yang dijumpai sepanjang trail ni..

video


So, kepada sahabat- sahabat lepas ni boley la beramai-ramai wat trip ke Taman Negara Merapoh ni

Cuti Cutilah di Malaysia
This entry was posted on 5:16 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

9 comments:

On April 6, 2009 at 1:02 PM , -Life- said...

for this moment..
sye nak jumpe air sungai yang mengalir deras
and sejuk cemtu

then..
leyh tenangkan jiwa yang sedang haru biru yang diasak perasaan gusar yang menggila..


apekaa..?

haha..

 
On April 7, 2009 at 5:13 AM , saya said...

ehm.. seronok..
syg tak tau psl benda ni.. klu tak leh join skali.. huhu..

 
On April 7, 2009 at 5:14 PM , zahirah said...

aktif nye la matgeo sorang ni..hehe..

 
On April 8, 2009 at 5:59 AM , geo_life said...

emm..memang best kat sungai tu..len dari yang lain..cuma kalau dekat-dekat UKM ni, boley la try pi sungai tekala

 
On April 8, 2009 at 6:01 AM , geo_life said...

emm..saya pun nasib baik ada member promote..dia ada letak notis kat e-pelajar gak..

 
On April 8, 2009 at 9:20 PM , Anonymous said...

sape yg promote 2?=)

 
On April 8, 2009 at 10:16 PM , geo_life said...

sape yang promote? hehe..ada la budak comel sorang tu

 
On April 9, 2009 at 4:58 PM , yana said...

ehem2..sape bdk comel 2? boleh spesifik ckt?=)

 
On April 17, 2009 at 1:18 AM , geo_life said...

huhu..takpelah..dia low profile..tak perlu bagitau