EKSPEDISI CAMERON HIGHLAND 2009
2:50 AM | Author: matgeo
Maaf kerana lama tidak mengupdate blog..smlam baru je balik daripada Cameron Higland..
hmm..da masuk kali ke-4 rupenye aku pi cameron sjak masuk UKM.. tapi aku tak rasa boring lagi..maybe sebab peserta yang pegi lain-lain...tambahan pula, there's many special thing about that place, especially for nature lovers like me..
Lawatan ni dihandle oleh anak klantan (PERDANA)..bayaran murah je RM25 merangkumi penginapan, makan dan tiket..
Camnepun kali ni aku banyak spend masa ngan budak2 geologi dan adli, bestfrenku kat UO..
ok..lets have a look what happen there:

Masjid Tanah Rata

kitorang sampai sini dalam kul 6 pagi..solat subuh dan breakfast kat sini..

kat bawah masjid tu ada taman bunga dan padang..







MARDI

well this one stop centre offer all main attraction in cameron..
-european style buildings
-tea plantation and factory
-flowers, fruit plant and cactus
-cafetaria
-strawberry

by da way..dua orang international student join kitorang sepanjang xpdc ni iaitu elco dan marry..Nice to have you two along the journey





Homestay Taman Sedia

kitorang menginap kat marina chalet..kawasan ni didiami mostly oleh orang melayu..

bilik disini cukup selesa dan ada shower heater..bayaran yang dikenakan considerably cheap






Taman Rama Rama

bukan stakat rama2 je ada kat sini..ular, cicak dll turut dipelihara..bayaran RM 3...

walaupun rama-rama ni nampak cantik..tapi berhati-hatilah coz pernah dulu sweaterku hampir dinajisi olehnya











Arked peladang

hmm..aku suka kedai ni sebab:
-banyak sampel makanan untuk dicuba
-landskap dia lawa especially kincir air kat depan kedai tu
-ada tempat rehat kat dalam kedai
-gula2 kapas yang segar dari mesin











Cactus point

macam2 cactus ada kat sini...tak perlu bayar tiket masuk, compared to cactus valley yg kena bayar tak silap dalam RM4














Jungle Trekking

haha..tak sangka jadi guide lak..thanx 4 da trust
Aku suka trek kat sini sebab agak complete..boleh jumpe watch tower, boleh lepak kat puncak bukit, ada waterfall, melintas jambatan gantung

Then kitorang breakfast kat taman dan main game










Cameron Valley

ladang teh di tepi jalan yang memang mengasyikkan dan mendamaikan..
aku suka beli teh yang harga RM1 kat kedai atas tu, then minum sambil jalan2 disekitar ladang..

masa kitorang pegi tu, ada plak orang wat shooting drama kat bawah kawasan waterfall tu..jadi kami dihalau dengan hormatnye..








Lake House

hmm..lot have change..
masa aku first datang sini 6 tahun dulu, kawasan ni memang lawa..tasik membiru, teratai terapung, kabus berlegar..

But i still like to come here becoz it remind me of my friends from mrsm..

by da way..ni merupakan antara empangan terawal yang dibina di Malaysia dan kat kawasan ni ada resort lakehouse yang merupakan antara resort termahal di cameron






Lata Iskandar

air terjun yang agak popular..ada kedai kraftangan yang banyak disamping kedai makan dan tandas..

Di air terjun ni anda boleh bermandi-manda unless anda segan coz kurang privacy sikit tempat ni










Then kitorang pun betolak pulang ke ukm..



i thinks its never too late to say that i am happy to be here in this program with you all..










kat xpdc ni aku semakin memahami erti cinta..tapi bukan pengalaman aku sendiri la..mostly from my member in da program..cinta itu menggembirakan, tapi kadangkala ianya menghancurkan perasaan...jangan mengharapkan lebih daripada yang sepatutnya..

well..love is not to be gived..but shared
This entry was posted on 2:50 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

11 comments:

On June 1, 2009 at 4:53 AM , iKa said...

bgsnye..
beshh..beshh..
lugi lah xjoin xpdc nih..
mat xg lawat kew sedara2 kite kat sne jgk? ( owg2 asli)
apamcm yea diowg?
dah mbangun kew diowg skrg?

 
On June 1, 2009 at 5:06 AM , geo_life said...

eh..birthday girl rupenye hehe..
emm..x sempat pegi dalam trip ni..tapi masa pegi sbelum ni, 'still natural' people lg la..best dapat join diorang menyumpit dan main alat muzik..
But, masa jungle trekking penah tjumpe anak2 diorang pakai macam nak pi outing kat mid valey je hehe

 
On June 1, 2009 at 5:33 AM , YaNNa'87 said...

time kaceh coz hargai apa yg ktorg wt... sebarang kekurangan harap dimaapkan.. thanx 4 ur help..thanx 4 all..

 
On June 2, 2009 at 6:08 AM , Anonymous said...

alaaa,,,ruginye xpegi,,ari tu ingt nk pegi tp mcm bnyk halangan la plak,,hee~~npe letak gmba kck2,,xnmpak sgt la kehenseman matgeo,,hehe

 
On June 2, 2009 at 7:38 AM , geo_life said...

haha...hensem la sangat..tapi memang rugi la sesapa yg x pegi

 
On June 3, 2009 at 2:47 AM , shasha said...

tnhks cz kunjungi blog sha..n p pd mmg best..mggu lepas kan..bru ni sbtu ahad g cameran lak..hahaha..awak pon g cameron???blenyer g tue??

 
On June 3, 2009 at 11:31 PM , LotsOfLove-Pearls said...

bestnyer....
LOL xpena pegi lagi..

ntah bila ar nk pegi..

 
On June 4, 2009 at 12:22 AM , geo_life said...

shasha-
baru je weekend lepas..tulah rindu nak pi PD..bestnye BBQ dan kayak kat situ dulu

 
On June 4, 2009 at 12:23 AM , geo_life said...

pearls-
haha...ajak la cik abang pegi..yup, very nice place

 
On June 4, 2009 at 4:48 AM , -Life- said...

woa~
sonoknye..

aa~
nak gule2 kapas 10?
huahua

 
On June 4, 2009 at 8:51 PM , RUFFeza said...

wow bestnye!